hoezo

Kraanlei

Zoeken op label:

...een momentopname...

...momentje...

buscalisa
wegwijs

Kraanlei, Gent, 3 juni 2009

Kraanlei, Gent, 3 juni 2009 ©2010 buscalisa

Kraanlei, Gent, 3 juni 2009 ©2010, buscalisa

Dit is een veel gefotografeerde plek in Gent: twee huizen die bekend staan als Hel en Hemel.

Rechts, de hel, wordt ook Het Vliegend Hert genoemd of De Fluitspeler, naar de twee terracotta-plaatjes boven en onder het hoogste stel ramen. De andere taferelen stellen de zintuigen voor.

Het huis links heet officieel De Werken van Barmhartigheid. Zes staan er afgebeeld, het zevende werk werd binnen beoefend: de vreemdelingen herbergen - tenminste, dat is de meest gehoorde uitleg. Plausibeler is de volgende. De zes werken van barmhartigheid zijn volgens Mattheüs, en dus ook volgens deze gevel: vreemdelingen herbergen, naakten kleden, zieken bezoeken, hongerigen spijzen, dorstigen laven en gevangenen bezoeken. Doden begraven werd pas door paus Innocentius III in 1207 toegevoegd.

Hoe dan ook, sinds de zaak Temmerman er is gevestigd komen de vreemdelingen nog altijd, maar nu om er zoetigheid te kopen, vooral de Gentse mokken. Misschien ook voor de katrienespekken, of kroakemandels, of gestreken mastellen?

volgende foto  vorige foto
---
blikschade

© 2012 rechten voorbehouden

3 juni 2009
[s4/v02] [4 nov 2012]

 is een privé-initiatief van .Marc.     

Deze site respecteert personen, opinies, waarden, rechten en belangen. Mocht u menen dat we ondanks onze voorzorgen toch rechten schenden, meldt u dat dan alstublieft, zodat we fouten meteen kunnen rechtzetten.

Deze site gebruikt, uitsluitend voor correcte navigatie, cookies. Meer info vindt u hier.

U kunt ons altijd schrijven. Dat kan het best via .