Het VN-klimaatpanel zegt vandaag dat we lang niet genoeg doen om een catastrofale klimaatontwrichting af te remmen. Tijd om alle zeilen bij te zetten: alleen als we veel sneller omschakelen naar koolstofneutrale energie maken we een kans de temperatuurstijging nog onder de 1,5°C te houden (wat niet eens een veilige grens is, maar kom, ik wil niet moeilijk doen). Alsof we dat niet wisten. Zelfs 2°C halen we niet. We willen dat ook niet halen, we bewijzen alleen lippendienst aan de doelstelling en we beperken ons tot maatregelen die 'haalbaar zijn', dat is politieke taal voor maatregelen die geen moeite kosten en navenant tekortschieten.
Ik hoor het bericht in het radiojournaal van 14 uur, maar daar hoor ik verder alleen goed nieuws. Vijftig jongeren trokken te voet van Gent naar Brussel voor een straffer klimaatbeleid. De klimaatminister verzekert hen dat ze de oproep van het klimaatpanel voor dringende en drastische maatregelen steunt, maar ze zegt er in één adem bij dat de Vlaamse overheid al zo veel doet (dat VN-panel is blijkbaar de Vlaamse inspanningen vergeten mee te rekenen) en dat het nu aan anderen is, aan andere overheden, aan Europa en zo, en ook aan elk van ons individueel: we moesten maar eens vaker de fiets nemen en het openbaar vervoer. Dat zijn pas dringende en drastische maatregelen.
De aarde, waar mensen huis houden.
|
De minister komt gelukkig zelf met de fiets naar het werk (of met de metro, ik weet dat niet zo goed), ze vliegt niet meer en eet veganistisch. Ze neemt ook die rechtszaak van de Klimaatzaak ernstig en zal zich graag verantwoorden over haar klimaatbeleid. Ze heeft Vlaanderen een klimaatplan voorgesteld dat, hm, toch al een klein fractietje doet van wat nodig is. Meer is niet haalbaar, je weet wel.
Nog goed nieuws in dat journaal: drie windmolens in de buurt van Melle komen er niet omdat een kunstenaar op zijn kasteel en ook de lokale vleermuizen ertegen zijn. Zelfs de eerste minister kwam met goed nieuws: het dreigende stroomtekort zal worden aangevuld door Duitsland. België kan dus herademen. Dat Duitsland die stroom met steenkool produceert, dat wij daarmee dus ook een klimaatdeficit importeren, dat horen we niet, en evenmin dat België in ruil de strengere milieu-eisen voor auto's afzwakt. Het radiojournaal kan niet op alle slakken zout leggen en alle maatregelen moeten wel haalbaar blijven, weet je nog.
Kijk, we kunnen dan wel sakkeren op onze regeringen met een ondermaats, reactionair en contraproductief klimaatbeleid, maar ze komen ermee weg omdat wij niet assertief genoeg zijn. Wij jongeren, wij opa's, wij groene jongens/meisjes, wij de pers. Wij slikken zonder door te denken. Zolang ons licht volgende maand maar niet uit gaat, zelfs als we daarmee onze kleinkinderen in het donker en de kou zetten. Dat is tenminste haalbaar.