hoezo

Tram 1

Zoeken op label:

...een momentopname...

...momentje...

buscalisa
wegwijs

7 minuten aan De Lijn

13:02:00
Ik stap uit station Gent-Sint-Pieters. De halte van tram 1 ligt 100 m verder, links tussen de weg­werk­zaamheden. Ik weet dat, want ik kom hier vaker. Ik weet ook dat er elke zeven minuten een tram vertrekt, dat je moet omlopen langs allerlei hekken, dat je twee verbods­bordjes moet negeren en dat de tram aan de foute kant van het perron komt aan­gereden. Dat is zo bedacht door iemand die slimmer is dan ik. En dat je moet uitkijken voor achteruit­rijdende beton­molens, biep-biep-biep.

13:02:30
Ik zie de tram al van ver aan de halte staan. Volgens de dienstregeling vertrekt hij om 13:05, maar omdat ik dat nog niet weet zet ik een sprintje in; maar kijk, het hoeft al niet meer want wég is de tram, afgeladen met mensen en een gespannen kijkende trambestuurder. Terwijl mijn spieren zich ont­spannen en mijn hart even van slag is, zie ik nóg een tram aan de halte staan. Mooi, die halen we op onze sokken.

13:03:00
Op twintig meter van de halte laveer ik tussen een vrachtwagen-met-oplegger en een bouw­vakker-met-veiligheids­helm wanneer de tweede tram vertrekt met aan boord zes reizigers en een glunderende trambestuurder. Mijn adrenaline­spiegel zoekt een zinledige, liefst geweld- en schadeloze uitlaat, zoals: in het Frans vloeken (Engels als u geboren bent na 1980), de incompetente DeLijn-ambtenarij aanklagen, een giftige tweet bedenken, hardnekkig op de weg blijven staan en daarbij een boze hand opsteken naar de trambestuurder. Nog een geluk dat hij niet, tegen alle regels in, stopt om mij alsnog te laten opstappen - dán sla je pas een mal figuur met al je op­ge­kropte agressie.

13:04:00
Afkoelend op het lege perronnetje lees ik op een scherm het goede nieuws: voor de volgende zeven minuten worden nog vier trams aangekondigd. Eentje om 13:05 (op schema) en drie exemplaren die een vroegere vertraging inlopen. Aha, verklaring en troost: trams zat op dit moment.

De klok op de Korenmarkt loopt 20 minuten achter op die van het station ©2012 buscalisa

De torenklok van het oude postgebouw (links) en van station Gent-Sint-Pieters (rechts) op hetzelfde moment. De post heeft een vermoedelijke vertraging van ongeveer 20 minuten. Beide gebouwen werden ontworpen door ingenieur en stadsarchitect Cloquet.

De klok op de stationstoren staat op vijf over een. Aan de Korenmarkt, bedenk ik, zal het nu kwart voor een zijn, want de klok op het oude postgebouw loopt altijd twintig minuten achter. Zomertijd en wintertijd, altijd twintig minuten achter. Waarom ze dat doet is een raadsel. Misschien is het een relict uit de negentiende eeuw, toen elke stad zijn eigen tijd had, bepaald door het lokale zenit?

Tram 1, bedenk ik nog, stopt niet langer op de Korenmarkt, maar in de Sint-Niklaas­straat (waarom hij dat doet is een raadsel). De halte heet er "Korenmarkt melding". Ik heb geen idee wat dat betekent, maar hopelijk hebben de toeristen er een boodschap aan.

Ook mooi voor die toersten: op de tram kondigt de stem van Sandra (tijdens de Gentse Feesten zelfs die van de burgemeester) niet alleen de haltes aan, maar ook de musea. Omdat de halte aan de Kerchove­laan is afgeschaft (waarom ze dat deden is een raadsel) worden het SMAK en drie andere musea omgeroepen bij halte Veergrep - die even ver van het SMAK vandaan ligt als het station, waar die toerist meestal is opgestapt.

Genoeg vrolijk gemijmerd, want daar is de tram. Het is ondertussen ook al

13:19:30
Een tram (één), en veel volk (veel).

13:20:30
Tram vertrekt. Ik denk aan de vrolijke bestuurder van de vorige tram, die van 13:03, en heb nog andere gedachten.

28 januari 2012

---
blikschade

© 2012 rechten voorbehouden

28 januari 2012
[s3/v01] [13 feb 2012]

 is een privé-initiatief van .Marc.     

Deze site respecteert personen, opinies, waarden, rechten en belangen. Mocht u menen dat we ondanks onze voorzorgen toch rechten schenden, meldt u dat dan alstublieft, zodat we fouten meteen kunnen rechtzetten.

Deze site gebruikt, uitsluitend voor correcte navigatie, cookies. Meer info vindt u hier.

U kunt ons altijd schrijven. Dat kan het best via .