Jelle

vlekkeloos

Zoeken op label:

...een momentopname...

...momentje...

buscalisa
wegwijs

Dag Jelle,

17 november 2009

Ik hoop dat je het veel te druk hebt om dit te lezen. Dat kan later nog altijd. Beter, eigenlijk.

Ik vind het fijn om dingen te lezen van vroeger. Jij ook? Met de tijd worden teksten rijper, ze krijgen een laagje met onbedoeld verborgen boodschappen. Ofwel worden ze waardeloos, dat kan ook.

Ik had ongeveer jouw leeftijd toen mijn moeder op zolder een opstel vond dat mijn vader, jouw overgrootvader, over zijn Romereis schreef toen hij een jaar of twaalf was. De tekst was daarmee dertig jaar oud (en nu tachtig), en dat zag je eraan. Mijn moeder vond hem goed geschreven, en ik ook, en hij werd nog beter door zo oud te zijn. Hij teletijdmachinede mij naar de jeugd van mijn vader, niet doordat hij erover schreef, maar doordat ik erover las. Ik hield het papier vast waarop zijn ballonpen had gekrast, met inkt die hij uit zijn inktpot had opgedopt. Daar stonden de woorden die hij had gekozen, eerst in potlood en dan in zijn nette handschrift vlekkeloos overgeschreven.

Vlekkeloos – ik hoop dat je beseft wat dat betekent: zonder een vlek te maken. Voorzichtig en geconcentreerd doorwerken zonder op te kijken, tot je voorhoofd vol zweet stond, en je handen in een kramp zaten. Dan hield je even op, anders kwam er toch nog een vlek van.

Walter

Zo naamtekende WC zijn boeken

Toen was schrijven nog ambachtelijk en tactiel. Elke fout was onherroepelijk. Soms maakte je een zin anders af dan je had bedoeld, alleen maar omdat je hand eventjes trilde en ongewild een krul vormde die je wel nog in een "en", maar niet meer in een "of" kon verwerken. Doorhalen mocht natuurlijk niet, maar soms kon je niet anders. Dan deed je dat heel netjes, met het droge stuk van je pen tegen een lat, zó dat je geen vlek maakte.

Op de school van mijn zussen mocht je helemaal nooit doorhalen; als je een fout wou schrappen, moest je ze tussen (hoekjes) haakjes zetten! Je snapt hoe idioot dat is, dat kon alleen door wereldvreemde (zonnetjes) nonnetjes bedacht zijn. En weet je hoe mijn vader op de schrijfmachine iets doorhaalde? Hij liet de wagen teruglopen naar het begin van de fout en tikte er dan met een vinger van elke hand de letters nmnmnmnm overheen. Dat was sneller dan streepjes tikken, en het was ook veel duidelijker.

Dag Jelle!

Opa

Marc

 

PS. (Toevoeging van april 2016). We dachten, tot deze week, dat het opstel verloren was geraakt. Ik had het in elk geval de laatste vijftig jaar niet meer gezien en oma wist er niet meer van. Maar kijk, het is terecht: je kunt de tekst hier lezen in de oorspronkelijke, "oude" spelling, zo oud dat zelfs ik ze nooit heb hoeven te leren. (De spelling van De Vries en Te Winkel was geldig tot in 1934, en in de praktijk zelfs tot 1955, het jaar dat ik in het eerste leerjaar zat). We kregen op school zelfs het verbod mee om boeken te lezen die nog in die oude spelling stonden. Gelukkig heb ik me daar nooit aan gestoord.

---
blikschade

© 2012 rechten voorbehouden

17 november 2009
[s5/v01] [22 apr 2016]

 is een privé-initiatief van .Marc.     

Deze site respecteert personen, opinies, waarden, rechten en belangen. Mocht u menen dat we ondanks onze voorzorgen toch rechten schenden, meldt u dat dan alstublieft, zodat we fouten meteen kunnen rechtzetten.

Deze site gebruikt, uitsluitend voor correcte navigatie, cookies. Meer info vindt u hier.

U kunt ons altijd schrijven. Dat kan het best via .